Exposities 2020

Art space: Opening Ida Broekhart

Mixed Media Art & Textiles

Opening 1 maart 16:00

Door Gabrielle Marie, voormalig adviseur Werklicht Rotterdam en beeldend kunstenaar

Performance 16.30 : Tineke van Wieren, Vrouwenhuis Maassluis met een gedicht van Joke Smit

Finissage 26 maart

Expositie Mixed Media werken met Textiel in maart 2020

Op zondag 1 maart is van 16 – 18 uur de opening van de expositie Mixed Media-kunst-met-textiel van de Rotterdamse kunstenaar Ida Broekhart in de Art-Space van het Huis der Zotheid aan het historische Haringvliet in Rotterdam. De Art-Space is geopend van wo t/m zo van 11 – 18 uur. De solo expositie duurt tot vrijdag 27 maart 2020.

De abstracte werken van Ida Broekhart komen zonder vooringenomen plan tot stand. Zij gaat de dialoog aan met de grondstoffen die ze bij elkaar scharrelt of krijgt en het idee openbaart zich al doende. Toch zijn de mixed media (wand-)objecten hybride, zodat de kijker ook zelf kan beslissen wat het idee is. Ouderwetse technieken zoals haken, origami, borduren, punniken en weven worden niet geschuwd. De kleuren ondersteunen de zeggingskracht van het materiaal. Daarbij experimenteert de kunstenaar graag met vintage wol, textiel, knopen, kralen, poppen én met papier & acrylverf. Het beperkende van het werken met tweede-hands materialen wordt beschouwd als een uitdaging.

Haar kunstwerken refereren vaak naar eigenzinnige vrouwspersonen, meisjes die de voor hen benauwende gedragsregels van de tijd waarin ze leven van zich af willen schudden. In het mixed media schilderij de ‘Vrije vogel’ staat de mythische figuur symbool voor Vrijheid -om zelf keuzes te kunnen maken- en in het bijzonder voor meisjes en vrouwen. Project ‘Onafhankelijke Vrouwen’ pleit voor vrije beroepskeuzes voor meisjes wereldwijd.

Het Huis der Zotheid is een literaire broedplaats en lunchroom met wisselende exposities, lezingen over kunst, akoestische concerten en de jaarlijkse viering van Internationale Vrouwendag
Cultureel ondernemer en beeldend kunstenaar Wilma Kun geeft, naast de verkoop van 2de hands (kunst-)boeken, workshops tekenen en sieraden maken. Zij bakt tevens zelf de (vegan) tongstrelende taarten, kookt sublieme soepjes en maakt heerlijke tosti´s voor haar bezoekers. 

www.idabroekhart.blogspot.com/


Art space: Opening Maritsa van Luttikhuizen

Opening 6 oktober 16:00

Performance: Lydia Petzoldt 16:30

Finissage 30 oktober

Under Wraps

Afgelopen zomer is Maritsa van Luttikhuizen uitgenodigd te exposeren in het ‘Huis der Zotheid’.

Voor de tentoonstelling wilde Maritsa nieuw werk maken. Aangezien zij wel een gevoel had over wat ze wilde doen, maar nog niet wist wat er zou ontstaan, gaf ze als titel voor de expositie: ‘Under Wraps’ (nog verborgen/geheim).

In dezelfde periode kreeg ze de mogelijkheid als ‘artist in residence’ te werken bij ID11 in de Noordoostpolder, waar veel van de nieuwe beelden hun oorsprong hebben. Zo komt bijvoorbeeld het jaren 70 interieur van de residence terug in de tekeningen. Tijdens het werkproces drong de betekenis van de titel steeds meer door als inhoudelijk thema.

Maritsa van Luttikhuizen (1973) woont in Rotterdam en werkt in meerdere disciplines.

www.maritsa.nl

www.rotterdamsekunstenaars.nl

——————————————————————————————————————–

Under wraps
by Maritsa van Luttikhuizen
6th until 30th October 2019

Opening: Sunday, October 6th from 4:00 pm to 6:00 pm

Opening act: Performance Lydia Petzoldt at 4:30 pm

Last summer Maritsa van Luttikhuizen was invited to exhibit in the ‘House of Foolishness’.

Maritsa wanted to make new work for the exhibition. Since she had a feeling about what she wanted to do, but did not yet know what would happen, she gave the title for the exhibition: “Under Wraps” (still hidden / secret).

In the same period she was given the opportunity to work as an ‘artist in residence’ at ID11 in the Noordoostpolder, where many of the new images have their origins. For example, the 70s interior of the residence is reflected in the drawings. During the working process, the meaning of the title increasingly penetrated as a substantive theme.

Maritsa van Luttikhuizen (1973) lives in Rotterdam and works in various disciplines.

www.maritsa.nl